Pozdravljeni, danes sem z vami ponovno Simona. Izdelali bomo svetilnik svečnik - morsko dekoracijo za balkon, vrt ali teraso. Super projekt za ustvarjanje z otroci med počitnicami!

svetilnik_modelirna_masa

 

Uporabila sem:

Pentart mat akrilne barve - rdeča  

Pentart sijajne akrilne barve - bela 

Maimeri akrilna barva bela mat

Penasti čopič

Ploščati Viva Decor čopiči 

Washi trak 

Pardo masa: bela 00, rdeča 401, svetlo modra 605

Valjar za polimerno glino

Rezila za polimerno glino

Skalpel

Modelčki za polimerno glino krog

Modelčki za polimerno glino zvezda

Islandski mah

Dekorativni kamenčki

Led svečka

Silikonska vroča pištola 

Glineni lončki in podstavki 

Pa začnimo! :)


1.Pripravimo si naše lončke in podstavke: potrebujemo 2 lončka različnih velikosti - ki lepo nasedeta en na drugega in se ne prekrijeta popolno. Potrebujemo tudi 2 podstavka : enega za vznožje svetilnika in enega za na vrh.

2. Z belo akrilno barvo s penastim čopičem prebarvamo lončke od zunaj in podstavke. Pustimo, da se barva posuši.

svetilnik_modelirna_masa


3. Ko je barva suha, nalepimo pod rob okoli lončkov in podstavkov washi trak, da bomo lažje prebarvali zgornji rdeči rob.

4. Washi trak odstranimo z ločkov takoj, ko zaključimo barvanje. Pustimo, da se barva posuši.

svetilnik_modelirna_masa


5. Pripravimo si belo fimo maso in manjši podstavek, ki bo šel na vrh našega svetilnika. Sama sem za pripomoček uporabila okroglo kovinsko ploščico, ki pride v paketku z magnetki in je ravno pravšnje velikosti.

6. Belo pardo maso zmehčamo in oblikujemo v tanke stirikotne paličke, ki jih narežemo na manjše "opeke".

svetilnik_modelirna_masa


7. Opeke začnemo polagat eno poleg druge na kovinsko ploščico ali podstavek in zgradimo majhen okrogel votel stolp za na vrh svetilnika.

svetilnik_modelirna_masa


8. Iz svetlo modre Pardo mase oblikujemo morske zvezde: kroglico mase sploščimo tako, da je pri robovih tanjša kot na sredini.

9. Z modelkom izrežemo zvezdo, zaoblimo krake in jih malo oblikujemo.

10. Nanjo pritrdimo 11 majhnih modrih kroglic in jih narahlo pritisnemo z orodjem z zaobljeno konico ter v vsako naredimo luknjico z zobotrebcem.

svetilnik_modelirna_masa


11. Vzamemo belo Pardo maso iz katere bomo oblikovali rešilni obroč: zvaljamo jo približno 8mm debelo, prekrijemo z plastično kuhinjsko folijo in izrežemo krog z modelčkom.

12. Odstranimo odvečno maso in folijo ter izrezan krog ponovno prekrijemo z folijo in iz sredine kroga izrežemo še manjši krog, da osnovo za obroč.

svetilnik_modelirna_masa


14. Vzamemo rdečo Pardo maso in jo med kuhinjsko folijo zvaljamo na 1 mm tanko in iz nje izrežemo s skalpelom 4 dolge tanke trakce. Sedaj si dobro umijemo iz rok ostanke gnetenja rdeče mase.

15. Vzamemo obroč in najprej položimo nanj rdeč trakec, ga ovijemo okoli obroča in na zadnji strani s skalpelom odrežemo kar je odveč. Namestimo še preostale 3 rdeče trakce.

16. Belo Pardo maso zvaljamo med rokami (čiste roke ;) ) v tanko kačico, jo preložimo na pol in prepletemo na deski v vrv: to najlažje storimo tako, da na eni strani s prstom držimo kanec dveh kačic fiksno, z dlanjo pa valjamo kačico stran od sebe. Ko sta dovolj prepleteni ju le še malce pritisnemo in povaljamo, sicer se nam bo odvila.

17. Našo vrv namestimo okoli reševalnega obroča tako, da jo z prstom malce pritisnemo le na stičiščih z rdečimi trakovi in jo skrajšamo na primerno dolžino, ter konca spojimi.

18. Pečico zagrejemo na 120°C in damo za 30 minut pečt naše morske zvezde, reševalne obročke in naš stolp za svetilnik.

svetilnik_modelirna_masa


19. Pripravimo si naše pobarvane lončke in podstavke, okrasne kamenčke, islandski mah in vse dodatke, ki smo jih izdelali iz polimerne gline.

20. Sama sem lepila z vročo silikonsko pištolo - najprej sem si nastavila največji podstavek in ga obrnila narobe - tole je naša osnova za svetilnik.

21. Na postavek je nato prišel nalepljen največji lonček, nanj manjši (silikon sem nanesla na notranji rob), na manjši lonček nalepimo namanjši podstavek in sicer narobe obrnjen ter nanj še "zidan" kos svetilnika, ki smo ga izdelali iz Pardo mase. Vse komponente nalepimo eno na drugo z vročim silikonom.

svetilnik_modelirna_masa


22. Okrasne kamenčke nalepimo na stik med prvim lončkom in podstavkom.

23. Dodamo naše reševalne obročke, morske zvezdice in zvitke vrvi ter tu in tam kak košček mahu.

24. Na vrh dodamo poleg našega zidane stolpca tudi mah, da skrijemo rob kovinske ploščice. V stolpcu je prostor za čajno/led svečko.

svetilnik_modelirna_masa

svetilnik_modelirna_masa