GMB osnova-podlaga Gesso (250g) - Bolonjski geso (Gesso di Bologna)

Bolonjski gesso (Gesso di Bologna) je tradicionalni mavčni prah za pripravo podlage pri pozlati. Uporablja se z lepilom iz zajčje kože (colletta) za ustvarjanje gladkih, trdnih površin.
Razpoložljivost:
Na zalogi
SKU
8051566244317
6,89 €

GMB osnova-podlaga Gesso (250g) - Bolonjski geso (Gesso di Bologna)

Mavčni prah za pozlato se uporablja skupaj z mešanico lepila iz zajčje kože in vode (imenovano "colletta") za ustvarjanje mavčnih ozadij za pozlato. Prva faza pozlačevanja je sestavljena iz priprave "colletta": lepilo iz zajčje kože zmešajte z vodo (1 del lepila in 8 delov vode) in pustite mešanico počivati približno 12 ur, da se lepilo mehča. Nato ga postavite v bain-marie (kopel z vročo vodo) za približno 8 ur, dokler se dobro ne premeša. Pomembno je, da pazimo, da mešanica ne zavre. Ko vse skupaj pustimo stati še 2 ali 3 ure, dodamo del coletta v mavec, ki smo ga predhodno presejali, v približnem razmerju 1 del sadre in 3 dele coletta. Mavec dodajajte postopoma in brez mešanja, da preprečite nastajanje mehurčkov, ko ga razporedite in posušite.
Rezultat je gosta, a poltekoča zmes, ki jo je treba še vročo nanesti na površino, ki jo zlatite. Ta postopek je znan tudi kot gessoing. Mešanico je treba razporediti s čopičem v več nanosih na površino, ki je čista, gladka in brez prahu ali delcev. Po nanosu vsake plasti pustite, da se mavec posuši, in površino obrusite z grobozrnatim brusnim papirjem, da obrusite morebitne nepravilnosti. Nadaljujte, dokler površina ni homogena in dobro polirana. Ko je zadnji sloj nanesen in se ta posuši, je pomembno, da površino zaključite s strgalom, da ponovno ustvarite ostre robove, ki jih je treba pozlatiti, vendar pazite, da ne odstranite mavca. Za končno brušenje priporočamo uporabo vedno bolj finih brusnih papirjev, da bi dosegli popolnoma gladko površino.
Hraniti na hladnem in suhem mestu v lastni posodi, zaprto ter stran od neposredne svetlobe in toplote. Idealna temperatura je 15-25°C z vlažnostjo pod 50%.


Dodatne informacije
SKU8051566244317
PakiranjePosamezno
Napišite vaše lastno mnenje
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account